Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/876
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorกีฬาแปง, อัญชลี-
dc.date.accessioned2018-01-23T04:46:22Z-
dc.date.available2018-01-23T04:46:22Z-
dc.date.issued2561-01-23-
dc.identifier.urihttp://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/876-
dc.descriptionThe objectives of this study were to study the levels of knowledge and to compare, attitude and health practice before and after the participative activities of the students’ parents. Samples of the primary school grade 4-6 students who whipworm eggs and their parents were enrolled in this study. Data was analyzed by using descriptive statistics. Participatory action research (PAR) and behavior observation were also conducted. The results of this study were as following. Before training, the students and parents had knowledge about whipworm disease in average level. After training, the knowledge of the students and parents were in high level, their attitude were in good level, and change in their health practice. Participation of the parents could be stimulated by making agreement in their activities of the important festivals and promotion of eating newly, well-cooked, of clean food. In addition, the involved personnel should motivate the parents to realize the importance of consuming habit and preventive behavior, and should publicize the health knowledge through the news broadcast tower. Results of this study will be the information and directions for the other studies in new sample of populations.th_TH
dc.description.abstractการศึกษาครั้งนี้ มีวัตถุประสงคเพื่อศึกษาระดับและเปรียบเทียบความรู เจตคติ การปฏิบัติตัวกอนและหลังกิจกรรม แบบมีสวนรวมของผูปกครอง โดยศึกษาจากกลุมตัวอยางนักเรียนประถมศึกษาปที่ 4-6 ที่ตรวจพบไขพยาธิและผูปกครอง นักเรียน โดยทำการวิเคราะหขอมูลดวยสถิติเชิงพรรณนากระบวนการเชิงปฏิบัติการแบบมีสวนรวม (PAR) และการสังเกต พฤติกรรม ผลการวิจัย พบวา กอนอบรมนักเรียนและผูปกครองมีความรูเรื่องโรคพยาธิแสมาอยูในระดับปานกลาง หลังอบรม อยูในระดับสูง มีเจตคติในระดับดี และการปฏิบัติตัวยังไมมีการเปลี่ยนแปลง และการมีสวนรวมของผูปกครองนักเรียนดำเนินการ โดยการสรางขอตกลงรวมกัน เพื่อทำกิจกรรมในวันสำคัญๆ สงเสริมการรับประทานอาหารปรุงสุกใหมๆ สะอาด และ ผูที่เกี่ยวของควรสรางแรงจูงใจใหผูปกครองเห็นความสำคัญเรื่องการสรางนิสัยในการบริโภค พฤติกรรมการปองกันโรค รวมทั้ง ใหคำแนะนำ/เผยแพรประชาสัมพันธความรูทางหอกระจายขาว จากการศึกษาครั้งนี้จะเปนขอมูลและแนวทางในการศึกษา กลุมตัวอยางอื่นๆ ตอไปth_TH
dc.publisherสถาบันวิจัยและพัฒนา มหาวิทยาลัยราชภัฎเชียงใหม่th_TH
dc.subjectการปองกันโรคพยาธิแสมาของนักเรียนและผูปกครองแบบมีสวนรวมth_TH
dc.subjectPrevention whipworm disease students and parentsth_TH
dc.titleการป้องกันโรคพยาธิแส้ม้าของนักเรียนระดับประถมศึกษา แบบมีส่วนร่วมของผู้ปกครองในตำบลหมอกจำแป่ อำเภอเมือง จังหวัดแม่ฮ่องสอนth_TH
dc.title.alternativeTHE PREVENTION OF WHIPWORM AMONG PRIMARY SCHOOL STUDENTS USING STUDENTS’ PARENT PARTICIPATION IN MOKJAMPAE SUBDISTRICT MUANG DISTRICT, MAEHONGSON PROVINCEth_TH
dc.typeJournalth_TH
Appears in Collections:Rajabhat Chiang Mai Research Journal

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
อัญชลี กีฬาแปง.pdf20.66 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.