Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/975
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | หน่อสุวรรณ, ธิดารัตน์ | - |
dc.date.accessioned | 2018-01-28T11:31:04Z | - |
dc.date.available | 2018-01-28T11:31:04Z | - |
dc.date.issued | 2561-01-28 | - |
dc.identifier.uri | http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/975 | - |
dc.description | The extraction of vitamin E from rice bran oil deodorizer distillate with distillate to acetonitrile ratios of 1:4 w/v by winterization at temperatures of 0 and -20oC respectively, purifi ed extracted vitamin E by cold saponifi cation. Vitamin E concentration in the extract was determined using Reversed-phase HPLC. The concentration of extracted vitamin E was 6,788.186+55.039 mg/kg. The maximum DPPH scavenging eff ect of 0.1 mg/kg extracted vitamin E was 98.178±0.004% and signifi cantly (p<0.05) greater than synthetic α-tocopherol, BHT, TBHQ and BHA respectively. According to the methods of reducing power and ferric thiocyanate, the extract with vitamin E concentration of 0.1 mg/kg could inhibit the peroxidation of linoleic more than 90% in 24 hours. The antioxidative properties and superoxide scavenging activity of the extracted vitamin E was signifi cantly (p<0.05) greater than synthetic α-tocopherol, BHT, TBHQ and BHA respectively. | th_TH |
dc.description.abstract | การสกัดวิตามินอีจากดิสทิลเลตของน้ำมันรำข้าว ด้วยสัดส่วนของดิสทิลเลตต่ออะซิโตไนไตรล์เท่ากับ 1:4 (w/v) โดยวิธี winterization ที่อุณหภูมิ 0 และ -20oC ตามลำดับ ทำบริสุทธิ์สารสกัดที่ได้ด้วยการทำซาพอนิฟิเคชันแบบเย็น (cold saponifi cation) วิเคราะห์หาปริมาณวิตามินอีด้วยเทคนิค Reversed-phase HPLC พบว่า ความเข้มข้นของ วิตามินอี เท่ากับ 6,788.186+55.039 mg/kg สารสกัดวิตามินอีที่สกัดได้จากดิสทิลเลตของน้ำมันรำข้าวเข้มข้น 0.1 mg/kg มีค่า DPPH scavenging eff ect สูงที่สุดเท่ากับ 98.178±0.004% และมากกว่าแอลฟา-โทโคเฟอรอลสังเคราะห์, BHT, TBHQ และ BHA ตามลำดับ อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) และสามารถยับยั้งการเกิดเปอร์ออกซิเดชัน ของกรดลิโนเลอิกได้มากกว่า 90% ภายในเวลา 24 ชั่วโมง เมื่อทดสอบโดยวิธี reducing power และ วิธี ferric thiocyanate นอกจากนี้ยังมีสมบัติต้านการเกิดออกซิเดชันและความสามารถในการจับอนุมูลอิสระซูเปอร์ออกไซด์ มากกว่าแอลฟา-โทโคเฟอรอลสังเคราะห์ BHT TBHQ และ BHA ตามลำดับ อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) | th_TH |
dc.publisher | สถาบันวิจัยและพัฒนา มหาวิทยาลัยราชภัฎเชียงใหม่ | th_TH |
dc.subject | การสกัด | th_TH |
dc.subject | วิตามินอี | th_TH |
dc.subject | โทโคเฟอรอล | th_TH |
dc.subject | ดิสทิลเลตของน้ำมันรำข้าว | th_TH |
dc.subject | BHT | th_TH |
dc.subject | TBHQ | th_TH |
dc.subject | BHA | th_TH |
dc.subject | Extraction | th_TH |
dc.subject | Vitamin E | th_TH |
dc.subject | Tocopherol | th_TH |
dc.subject | Distillate of rice bran oil | th_TH |
dc.title | การสกัดวิตามินอีจากดิสทิลเลตของน้ำมันรำข้าว | th_TH |
dc.title.alternative | Extraction of Vitamin E from Distillate of Rice Bran Oil | th_TH |
dc.type | Journal | th_TH |
Appears in Collections: | Rajabhat Chiang Mai Research Journal |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
อ.ธิดารัตน์ หน่อสุวรรณ.pdf | 1.4 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.