Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/975
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorหน่อสุวรรณ, ธิดารัตน์-
dc.date.accessioned2018-01-28T11:31:04Z-
dc.date.available2018-01-28T11:31:04Z-
dc.date.issued2561-01-28-
dc.identifier.urihttp://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/975-
dc.descriptionThe extraction of vitamin E from rice bran oil deodorizer distillate with distillate to acetonitrile ratios of 1:4 w/v by winterization at temperatures of 0 and -20oC respectively, purifi ed extracted vitamin E by cold saponifi cation. Vitamin E concentration in the extract was determined using Reversed-phase HPLC. The concentration of extracted vitamin E was 6,788.186+55.039 mg/kg. The maximum DPPH scavenging eff ect of 0.1 mg/kg extracted vitamin E was 98.178±0.004% and signifi cantly (p<0.05) greater than synthetic α-tocopherol, BHT, TBHQ and BHA respectively. According to the methods of reducing power and ferric thiocyanate, the extract with vitamin E concentration of 0.1 mg/kg could inhibit the peroxidation of linoleic more than 90% in 24 hours. The antioxidative properties and superoxide scavenging activity of the extracted vitamin E was signifi cantly (p<0.05) greater than synthetic α-tocopherol, BHT, TBHQ and BHA respectively.th_TH
dc.description.abstractการสกัดวิตามินอีจากดิสทิลเลตของน้ำมันรำข้าว ด้วยสัดส่วนของดิสทิลเลตต่ออะซิโตไนไตรล์เท่ากับ 1:4 (w/v) โดยวิธี winterization ที่อุณหภูมิ 0 และ -20oC ตามลำดับ ทำบริสุทธิ์สารสกัดที่ได้ด้วยการทำซาพอนิฟิเคชันแบบเย็น (cold saponifi cation) วิเคราะห์หาปริมาณวิตามินอีด้วยเทคนิค Reversed-phase HPLC พบว่า ความเข้มข้นของ วิตามินอี เท่ากับ 6,788.186+55.039 mg/kg สารสกัดวิตามินอีที่สกัดได้จากดิสทิลเลตของน้ำมันรำข้าวเข้มข้น 0.1 mg/kg มีค่า DPPH scavenging eff ect สูงที่สุดเท่ากับ 98.178±0.004% และมากกว่าแอลฟา-โทโคเฟอรอลสังเคราะห์, BHT, TBHQ และ BHA ตามลำดับ อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) และสามารถยับยั้งการเกิดเปอร์ออกซิเดชัน ของกรดลิโนเลอิกได้มากกว่า 90% ภายในเวลา 24 ชั่วโมง เมื่อทดสอบโดยวิธี reducing power และ วิธี ferric thiocyanate นอกจากนี้ยังมีสมบัติต้านการเกิดออกซิเดชันและความสามารถในการจับอนุมูลอิสระซูเปอร์ออกไซด์ มากกว่าแอลฟา-โทโคเฟอรอลสังเคราะห์ BHT TBHQ และ BHA ตามลำดับ อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05)th_TH
dc.publisherสถาบันวิจัยและพัฒนา มหาวิทยาลัยราชภัฎเชียงใหม่th_TH
dc.subjectการสกัดth_TH
dc.subjectวิตามินอีth_TH
dc.subjectโทโคเฟอรอลth_TH
dc.subjectดิสทิลเลตของน้ำมันรำข้าวth_TH
dc.subjectBHTth_TH
dc.subjectTBHQth_TH
dc.subjectBHAth_TH
dc.subjectExtractionth_TH
dc.subjectVitamin Eth_TH
dc.subjectTocopherolth_TH
dc.subjectDistillate of rice bran oilth_TH
dc.titleการสกัดวิตามินอีจากดิสทิลเลตของน้ำมันรำข้าวth_TH
dc.title.alternativeExtraction of Vitamin E from Distillate of Rice Bran Oilth_TH
dc.typeJournalth_TH
Appears in Collections:Rajabhat Chiang Mai Research Journal

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
อ.ธิดารัตน์ หน่อสุวรรณ.pdf1.4 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.