Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/854
Title: | การพัฒนารูปแบบการผลิตพืชผักสวนครัวเพื่อสุขภาพ ของชุมชนสะลวง-ขี้เหล็ก อำเภอแมริม จังหวัดเชียงใหม |
Other Titles: | DEVELOPMENT OF HEALTHY HOME GARDEN VEGETABLE PRODUCTION MODEL IN SALUANG-KEELEK COMMUNITY, MAE RIM DISTRICT, CHIANG MAI PROVINCE |
Authors: | ใจเตี้ย, ผศ.ดร.สามารถ |
Keywords: | การผลิตพืชผักสวนครัว สุขภาพ, ครัวเรือน แหลงเรียนรู Home garden vegetable production Healthy, Household Learning resources |
Issue Date: | 23-Jan-2561 |
Publisher: | สถาบันวิจัยและพัฒนา มหาวิทยาลัยราชภัฎเชียงใหม่ |
Abstract: | การวิจัยนี้มีวัตถุประสงคเพื่อพัฒนารูปแบบการผลิตพืชผักสวนครัวเพื่อสุขภาพระดับครัวเรือนในชุมชนสะลวง-ขี้เหล็ก อำเภอแมริม จังหวัดเชียงใหม ใชรูปแบบการวิจัยแบบผสมผสาน สุมตัวอยางแบบบังเอิญจากประชาชนที่สนใจ จำนวน 58 คน เก็บรวบรวมขอมูลเชิงปริมาณดวยแบบสอบถาม ใชการสัมภาษณ กระบวนการกลุม และการอบรมเชิงปฏิบัติการแบบมี สวนรวมในการรวบรวมขอมูลเชิงคุณภาพ วิเคราะหขอมูลดวยสถิติเชิงพรรณนาและสถิติวิเคราะห และการวิเคราะหเชิงเนื้อหา ผลการศึกษาพบวา ประชาชนมีความรูเกี่ยวกับพืชผักเพื่อสุขภาพโดยรวมอยูในระดับรูมาก (คาเฉลี่ย = 0.73, คาสวนเบี่ยงเบน มาตรฐาน = 0.42) การปฏิบัติเกี่ยวกับการผลิตพืชผักเพื่อสุขภาพโดยรวมอยูในระดับการปฏิบัติเปนบางครั้ง (คาเฉลี่ย = 2.03, คาสวนเบี่ยงเบนมาตรฐาน = 0.75) ในสวนของประสิทธิผลของแหลงเรียนรูการผลิตปุยหมักจากเศษอินทรียวัตถุโดยใช ไสเดือนดินยอยสลาย เมื่อวิเคราะหความแตกตางของคาคะแนนทดสอบความรูเฉลี่ยกอนและหลังการเรียนรู พบวา คาคะแนน ทดสอบความรูเฉลี่ยหลังเรียนรูมีคาสูงกวากอนการเรียนรูอยางมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับนัยสำคัญ .05 (P-value = 0.047) การพัฒนารูปแบบการผลิตพืชผักเพื่อสุขภาพทั้งการอบรมเชิงปฏิบัติการและการสรางแหลงเรียนรูไดเพิ่มพูนองคความรู ดานการผลิตปุยหมักจากเศษวัชพืชโดยใชไสเดือนดินยอยสลาย โดยผลจากการดำเนินกิจกรรมไดกอใหเกิดความคิดรวบยอด ในตนเองของประชาชนนำไปสูการพัฒนาทักษะในการผลิตปุยหมักจากเศษวัสดุเหลือทิ้งทางการเกษตรที่ปกติจะตองเผาทิ้ง คำสำคัญ : การผลิตพืชผักสวนครัว, สุขภาพ, ครัวเรือน, แหลงเรียนรู |
Description: | The purpose of this research was to developing model of healthy home garden vegetable production at Saluang-Keelek community, Maerim district, Chiang Mai province. This research utilized mixed methodology. A sample group used for this research consisted of 58 people were accidental sampling. Quantitative data were collected using questionnaire. Qualitative data were collected using participation workshop, in-depth interview and focus group. Data were analyzed using descriptive and analytic statistic and content analysis. The results showed that people had knowledge in high level (Mean = 0.73, S.D. = 0.42), produced healthy home garden vegetable production in sometimes (Mean = 2.03, S.D. = 0.75). The efficiency of learn about production of vermicompost showed scores posttest were higher than pretest by significant (P-value = 0.047). A model development of healthy home garden vegetable production by workshop training and established knowledge resource were increased the knowledge about production of the vermicompost. The results of the activities lead concept to develop their skills of making compost from agricultural waste instead of burning. |
URI: | http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/854 |
Appears in Collections: | Rajabhat Chiang Mai Research Journal |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ผศ.ดร.สามารถ ใจเตี้ย.pdf | 2.83 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.