Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/885
Title: การสรางความเขมแข็งของเครือขายโซอุปทานผักอินทรีย กรณีศึกษา: โครงการอาหารปลอดภัย โรงพยาบาลลำปาง
Other Titles: STRENGTHENING OF ORGANIC VEGETABLE SUPPLY CHAIN NETWORK: CASE STUDY OF FOOD SAFETY PROJECT, LAMPANG HOSPITAL
Authors: ทองคำ, สุรยุทธ
Keywords: โซอุปทาน
ผักอินทรีย
โรงพยาบาลลำปาง
Supply Chain
Organic-Vegetable
Lampang Hospital
Issue Date: 24-Jan-2561
Publisher: สถาบันวิจัยและพัฒนา มหาวิทยาลัยราชภัฎเชียงใหม่
Abstract: การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงคเพื่อ 1) ศึกษารูปแบบการจัดการโซอุปทานผักอินทรียโรงพยาบาลลำปาง 2) ศึกษา กระบวนการสรางความเขมแข็งของเครือขายโซอุปทานที่เกิดขึ้น เปนงานวิจัยเชิงคุณภาพ ประชากรประกอบดวย นักโภชนาการ ชำนาญการ กระทรวงสาธารณสุข หัวหนาฝายโภชนาการ โรงพยาบาลลำปาง บุคลากรสำนักงานสาธารณสุขจังหวัดลำปาง จำนวน 2 คน เกษตรกรรายยอยที่สงผักเขาครัวของโรงพยาบาลจำนวน 1 คน ตัวแทนกลุมเกษตรกรจำนวน 2 คนและ ผูรวบรวมอิสระจำนวน 1 คน เครื่องมือที่ใชในการเก็บรวบรวมขอมูล คือ การสัมภาษณเชิงลึก การสังเกตแบบมีสวนรวม ผลการวิจัยพบวา การจัดการโซอุปทานผักอินทรียเขาสูครัวของโรงพยาบาลเปนลักษณะที่บูรณาการระหวาง ฝายโภชนาการของโรงพยาบาล สำนักงานสาธารณสุขจังหวัด กลุมเกษตรกร และผูรวบรวมอิสระ โดยทางโรงพยาบาล มีการวางแผนความตองการวัตถุดิบลวงหนา เพื่อประสานไปสูเกษตรกร สวนการสรางความเขมแข็งของเครือขายอยูที่ การสรางเครือขายของสำนักงานสาธารณสุข ความยืดหยุนในการดำเนินงานของโรงพยาบาลและความเขมแข็งของ กลุมเกษตรกร
Description: The purposes of the research were 1) to study patterns of the Supply Chain of Organic Vegetable: Case Study of Lampang Hospital 2) to study the process of strengthened supply chain network. This was a qualitative research, The population is sampled consist of Nutritionist, Professional Level at Bureau of Health Administration Ministry of Public Health, Head of Nutrition Department of Lampang Hospital, 2 Lampang Provincial Public Health Office, Single farmers, 2 representative farmers groups who supply vegetables to hospitals and 1 collector. The research methods consisted of in-depth interviews and participatory observation. Study results showed that the supply chain management of organic vegetables for hospital was the integration between nutrition department of the hospital, Lampang Provincial Public Health Office, farmers and collectors. The hospital had a plan in advance to select required vegetables for a specific time and they coordinated with the farmers. The network strengthening can be achieved via creating a network of Lampang Provincial Public Health Office, flexibility in the operations of the hospital and strengthened network of farmer groups.
URI: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/885
Appears in Collections:Rajabhat Chiang Mai Research Journal

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
สุรยุทธ ทองคำ.pdf11.43 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.