Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/857
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | ศักยพันธ, ผศ.เสาวภา | - |
dc.date.accessioned | 2018-01-23T03:34:54Z | - |
dc.date.available | 2018-01-23T03:34:54Z | - |
dc.date.issued | 2561-01-23 | - |
dc.identifier.uri | http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/857 | - |
dc.description | The objectives of this study were to investigate migration routes of the Lue ethnic group from Xishuangbanna to the Lanna Region, and to examine the ethnic food types and their nutritive values in the two regions. The data on migration routes and types of foods were collected by interviewing key informants. The findings reveal that the migrations to the Lanna region originated from many towns and at different times. The first migration took place over 600 years ago. The second migration took place over 200 years ago. The investigation reveals that migration routes and periods of migration impacted on the diet in different localities. These two factors might be a major cause in the variation of the ethnic foods in Chiang Kham and Doi Saket Districts. As for the food, there are traces of similarities and of differences in cooking methods, ingredients, eating and serving styles, utensils, and raw materials. Additionally,food types, names and ingredients are very similar. Regarding the nutritive values of the food, it is found that the food consisting of high energy, carbohydrate and fat was kai and high protein and calcium was crab paste. The dish with vitamin A was crab paste and beta-carotene was kai. | th_TH |
dc.description.abstract | การศึกษาเรื่อง อาหารไทลื้อในมิติทางประวัติศาสตรและคุณคาทางโภชนาการ มีวัตถุประสงค (1) เพื่อศึกษาเสนทาง การอพยพของชาวไทลื้อจากสิบสองพันนาสูลานนา (2) เพื่อศึกษาวิธีการปรุงอาหาร ชนิดและประเภทของอาหารไทลื้อ และ (3) เพื่อศึกษาคุณคาทางโภชนาการของอาหารไทลื้อ ในสิบสองพันนาและในลานนา ผูวิจัยทำการเก็บขอมูลเชิงคุณภาพ โดยทำการสัมภาษณกลุมผูใหขอมูลหลัก ผลการศึกษา พบวา เสนทางการอพยพของชาวไทลื้อมีเสนทางการอพยพจากหลายเมือง และเดินทางเขาสูลานนาหลายครั้ง โดยในครั้งแรกเดินทางเขามาเมื่อประมาณ 600 กวาป ในชวงที่ 2 เดินทางจากเมืองตางๆ เขามาในลานนาในระยะเวลา 200 กวาป เสนทางและชวงเวลาของการอพยพมีผลตออาหารในแตละทองถิ่น อาหารไทลื้อในเขต ลานนาและในเขตสิบสองพันนา มีกรรมวิธีการทำอาหาร การใชเครื่องปรุง การรับประทาน การเสิรฟ การใชอุปกรณและ วัตถุดิบ ที่ยังมีรองรอยใหทำการเปรียบเทียบถึงความเหมือนและความแตกตางกัน ประเภทและชนิดของอาหารมีการจัดกลุม ใกลเคียงกัน สวนการเรียกชื่อของอาหารและวิธีการทำ บางคำมีความแตกตางกัน สำหรับในดานคุณคาทางโภชนาการ พบวา อาหารที่ใหพลังงานสูง และมีปริมาณคารโบไฮเดรตมาก รวมทั้งมีไขมันสูง ไดแก ไก และอาหารที่ใหปริมาณโปรตีน และแคลเซียมสูง ไดแก น้ำปู อาหารที่ใหวิตามินเอสูง ไดแก น้ำปู สวนอาหารที่มีปริมาณเบตาแคโรทีนสูง ไดแก ไก | th_TH |
dc.publisher | สถาบันวิจัยและพัฒนา มหาวิทยาลัยราชภัฎเชียงใหม่ | th_TH |
dc.subject | ไทลื้อ | th_TH |
dc.subject | คารโบไฮเดรต | th_TH |
dc.subject | โปรตีน | th_TH |
dc.subject | แคลเซียม | th_TH |
dc.subject | วิตามินเอ | th_TH |
dc.subject | ไขมัน | th_TH |
dc.subject | Tai Lue | th_TH |
dc.subject | Calcium | th_TH |
dc.subject | Carbohydrate | th_TH |
dc.subject | Protein | th_TH |
dc.subject | Fat | th_TH |
dc.subject | Vitamin A | th_TH |
dc.title | อาหารไทลื้อในมิติทางประวัติศาสตรและคุณคาทางโภชนาการ | th_TH |
dc.title.alternative | TAI LUE FOOD: HISTORY AND NUTRITIVE VALUE | th_TH |
dc.type | Journal | th_TH |
Appears in Collections: | Rajabhat Chiang Mai Research Journal |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ผศ.เสาวภา ศักยพันธ์.pdf | 2.86 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.