Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/959
Title: คุณภาพของน้ำใบบัวบกเข้มข้นแปรูปโดยการระเหยภายใต้สภาวะสุญญากาศ
Other Titles: Quality of Concentrated Pennywort Juice Processed by Vacuum Evaporation
Authors: ผกาแดง, นัทวุฒิ
Keywords: น้ำเข้มข้น
การระเหยภายใต้สภาวะสุญญากาศ
concentrated pennywort juice
vacuum evaporation
Issue Date: 28-Jan-2561
Publisher: สถาบันวิจัยและพัฒนา มหาวิทยาลัยราชภัฎเชียงใหม่
Abstract: ศึกษาคุณภาพทางเคมี กายภาพ และจุลชีววิทยา ของน้ำใบบัวบกเข้มข้นที่ผ่านการแปรรูปโดยการระเหยภายใต้สภาวะสุญญากาศ โดยผันแปรอุณหภูมิของเครื่องระเหย 3 ระดับ ได้แก่ 60, 70 และ 80 °ซ พบว่า การระเหยนาในบัวบกภายใต้สภาวะสุญญากาศแบบเติมน้ำตาลร้อยละ 10 และไม่เติมน้ำตาล ที่อุณหภูมิ 80°ซ ได้ผลิตที่มีปริมาณกรดอะเซียติกสารประกอบฟีนอลทั้งหมด และสารแคโรที่นอยด์ คงเหลืออยู่มากที่สุด อีกทั้งพบว่าคุณภาพทางจุลชีววิทยาของน้ำใบบัวบกเข้มข้นทุกตัวอย่างมีปริมาณจุลินทรีย์ทั้งหมด ยีสต์และรา และเชื้อ E.coli อยู่ในเกณฑ์มาตรฐานผลิตภัณฑ์ชมชนน้ำใบบัวบก (มผช. I63/2552)
Description: Chemical, physical and microbiological qualities of concentrated pennywort juice processed by vacuum evaporation were studied by varying three levels of temperature at 60, 70 and 80oC. The pennywort juice with 10% sugar added and without sugar processed at 80°C gave rise to highest residual of asiatic acid, total phenolic and carotenoid. The microbiological quality showed that all treated samples had total microorganism, yeast & mold and E.coli complied by Thai Community Product Standard of pennywort juice.
URI: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/959
Appears in Collections:Rajabhat Chiang Mai Research Journal

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
นัทวุฒิ ผกาแดง.pdf32.76 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.