Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/959
Title: | คุณภาพของน้ำใบบัวบกเข้มข้นแปรูปโดยการระเหยภายใต้สภาวะสุญญากาศ |
Other Titles: | Quality of Concentrated Pennywort Juice Processed by Vacuum Evaporation |
Authors: | ผกาแดง, นัทวุฒิ |
Keywords: | น้ำเข้มข้น การระเหยภายใต้สภาวะสุญญากาศ concentrated pennywort juice vacuum evaporation |
Issue Date: | 28-Jan-2561 |
Publisher: | สถาบันวิจัยและพัฒนา มหาวิทยาลัยราชภัฎเชียงใหม่ |
Abstract: | ศึกษาคุณภาพทางเคมี กายภาพ และจุลชีววิทยา ของน้ำใบบัวบกเข้มข้นที่ผ่านการแปรรูปโดยการระเหยภายใต้สภาวะสุญญากาศ โดยผันแปรอุณหภูมิของเครื่องระเหย 3 ระดับ ได้แก่ 60, 70 และ 80 °ซ พบว่า การระเหยนาในบัวบกภายใต้สภาวะสุญญากาศแบบเติมน้ำตาลร้อยละ 10 และไม่เติมน้ำตาล ที่อุณหภูมิ 80°ซ ได้ผลิตที่มีปริมาณกรดอะเซียติกสารประกอบฟีนอลทั้งหมด และสารแคโรที่นอยด์ คงเหลืออยู่มากที่สุด อีกทั้งพบว่าคุณภาพทางจุลชีววิทยาของน้ำใบบัวบกเข้มข้นทุกตัวอย่างมีปริมาณจุลินทรีย์ทั้งหมด ยีสต์และรา และเชื้อ E.coli อยู่ในเกณฑ์มาตรฐานผลิตภัณฑ์ชมชนน้ำใบบัวบก (มผช. I63/2552) |
Description: | Chemical, physical and microbiological qualities of concentrated pennywort juice processed by vacuum evaporation were studied by varying three levels of temperature at 60, 70 and 80oC. The pennywort juice with 10% sugar added and without sugar processed at 80°C gave rise to highest residual of asiatic acid, total phenolic and carotenoid. The microbiological quality showed that all treated samples had total microorganism, yeast & mold and E.coli complied by Thai Community Product Standard of pennywort juice. |
URI: | http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/959 |
Appears in Collections: | Rajabhat Chiang Mai Research Journal |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
นัทวุฒิ ผกาแดง.pdf | 32.76 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.