Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/612
Title: การจัดทำศูนย์ข้อมูลสารสนเทศ เพื่อการวิจัยและพัฒนาสินค้าผักปลอดสารพิษ จังหวัดเชียงใหม่
Authors: เรือนคำ, ธฤษ
Reankham, Trid
Issue Date: 2551
Publisher: Chiang Mai Rajabhat University
Abstract: Establishing information center for research and development clean vegetables in Chiang Mai for the year of 2008 has the objective to establish and develop source of information technology , innovation and local wisdom of clean vegetable agriculture as well as develop to transfer information technology to apply and use in communities. Participatory action research is conducted with other related organizations of clean vegetables. As a result, six information centers of Chiang Mai clean vegetables are founded; 1) information center at Maewang district; 2) information center at Sanpatong district ; 3) information center at Sarapee district; 4) information center at Muang district ;5) information center at Doi Saket district and 6) information center at Phraow district. Information centers of clean vegetables were established and connected by the network of clean vegetable agriculturists in Chiang Mai and information is distributed on website of the clean vegetable administrative center (http://www.mcs.okrd.org) which linked by the website of Chiang Mai Provincial Agricultural office (http://www.Chiangmai.doae.go.th) in order to distribute knowledge base in production, marketing of clean vegetables and connect consumers with the production source of clean vegetables. Information center for research and develop clean vegetable products in Chiang Mai has publicized knowledge base of clean vegetables for communities to study how to use information in managing clean vegetable production such as presenting clean vegetables through information center for research and development clean vegetables as well as enlarge the channel of distribution to consumers in every level. For the next phase of study, researcher will tender this information center to Chiang Mai local agriculture office to look after and continue to improve and develop so that clean vegetable producer and consumers can obtain the advantage form using this center such as adjusting information of producing clean vegetables, price of clean vegetables which should be updated in order to make trust for producers and consumers
Description: การวิจัยเรื่อง “การจัดทำศูนย์ข้อมูลสารสนเทศเพื่อการวิจัยและพัฒนาสินค้าผักปลอด สารพิษ จังหวัดเชียงใหม่ ปี 2551” มีวัตถุประสงค์ของการศึกษาเพื่อสร้างและพัฒนาแหล่งข้อมูล เทคโนโลยี นวัตกรรมและภูมิปัญญาของชุมชนทางด้านการเกษตรผักปลอดสารพิษที่สามารถ นำไปใช้ให้เกิดประโยชน์ได้จริงและเพื่อให้เกิดการวิจัยและพัฒนาการถ่ายทอดเทคโนโลยี สารสนเทศที่มีศักยภาพและสามารถนำไปประยุกต์ใช้ในท้องถิ่นได้อย่างเหมาะสม แนวทางใน การวิจัยครั้งนี้ใช้ระเบียบวิธีวิจัยแบบมีส่วนร่วม (Participatory Action Research: PAR) กับหน่วยงานที่เกี่ยวข้องทุกภาคส่วนทั้งระดับชุมชนจนถึงระดับจังหวัดจนสามารถสร้างและ พัฒนาศูนย์ข้อมูลสารสนเทศเพื่อการวิจัยและพัฒนาสินค้าผักปลอดสารพิษ จังหวัดเชียงใหม่ จำนวน 6 ศูนย์ฯ ได้แก่ 1) ศูนย์ข้อมูลสารสนเทศฯ อำเภอแม่วาง 2) ศูนย์ข้อมูลสารสนเทศฯ อำเภอสันป่าตอง 3) ศูนย์ข้อมูลสารสนเทศฯ อำเภอสารภี เว็บไซต์ 4) ศูนย์ข้อมูลสารสนเทศฯ อำเภอเมือง 5) ศูนย์ข้อมูลสารสนเทศฯ อำเภอดอยสะเก็ด และ 6) ศูนย์สารสนเทศฯ อำเภอพร้าว การจัดตั้งเป็นศูนย์ถ่ายทอดข้อมูลข่าวสารเกี่ยวกับการเกษตรปลอดสารพิษและเชื่อมโยง เครือข่ายเกษตรกรผู้ผลิตผักปลอดสารพิษของจังหวัดเชียงใหม่ โดยการจัดทำระบบข้อมูล สารสนเทศบนเว็บไซต์ของศูนย์บริหารจัดการผักปลอดสารพิษ(http://www.mcs.okrd.org) ที่เชื่อมโยงกับเว็บไซต์ของสำนักงานเกษตรจังหวัดเชียงใหม่ (http://www.chiangmai.doae.go.th) ซึ่งการดำเนินงานจัดสร้างศูนย์ข้อมูลสารสนเทศฯ สำหรับเผยแพร่องค์ความรู้ทางด้านการผลิต และการตลาดผักปลอดสารพิษ เพื่อเชื่อมโยงผู้บริโภคกับแหล่งของการผลิตผักปลอดสารพิษใน จังหวัดเชียงใหม่ ศูนย์สารสนเทศเพื่อการวิจัยและพัฒนาสินค้าผักปลอดสารพิษ จังหวัดเชียงใหม่ได้ ให้บริการในการเผยแพร่องค์ความรู้ทางการเกษตรปลอดสารพิษที่ได้จากการถอดองค์ความรู้ ทางวิชาการกับภูมิปัญญาท้องถิ่นของเกษตรกรรวมถึงการถ่ายทอดเทคโนโลยีเพื่อต่อยอดองค์ ความรู้ร่วมกับชุมชน ให้ชุมชนได้มีโอกาสเรียนรู้ในการใช้เทคโนโลยีสารสนเทศมาประยุกต์ใช้ ให้เกิดประโยชน์กับการจัดการผลิตผักปลอดสารพิษของชุมชน เช่น การนำเสนอสินค้าผักปลอด สารพิษที่เกษตรกรผลิตขึ้นผ่านทางศูนย์สารสนเทศเพื่อการวิจัยและพัฒนาสินค้าผักปลอด สารพิษขยายช่องทางทางการตลาดสู่ผู้บริโภคได้ในทุกระดับ การดำเนินงานในระยะต่อไป คณะวิจัยได้ทำการส่งมอบศูนย์ข้อมูลสารสนเทศเพื่อการ วิจัยและพัฒนาสินค้าผักปลอดสารพิษ จังหวัดเชียงใหม่ให้กับสำนักงานเกษตรท้องถิ่นในแต่ละ พื้นที่เป็นผู้ดูแลและสานต่อการดำเนินงานในการปรับปรุงและพัฒนาศูนย์ฯ อย่างต่อเนื่อง เพื่อให้ผู้ผลิตและผู้บริโภคผักปลอดสารพิษ สามารถใช้ประโยชน์จากศูนย์ฯ อย่างเต็ม ประสิทธิภาพ โดยเฉพาะการปรับข้อมูลการผลิตผัก ข้อมูลราคาผัก ควรปรับให้เป็นปัจจุบันอยู่ เสมอ เพื่อให้เกิดความเชื่อมั่นทั้งผู้ผลิตและผู้บริโภคได้อย่างยั่งยืน
URI: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/612
Appears in Collections:Research Report

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover.pdfCover (ปก)434.48 kBAdobe PDFView/Open
Abstract.pdfAbstract (บทคัดย่อ)399.89 kBAdobe PDFView/Open
Content.pdfContent (สารบัญ)467.61 kBAdobe PDFView/Open
Chapter-1.pdfChapter-1 (บทที่1)411.31 kBAdobe PDFView/Open
Chapter-2.pdfChapter-2 (บทที่2)612.58 kBAdobe PDFView/Open
Chapter-3.pdfChapter-3 (บทที่3)449.88 kBAdobe PDFView/Open
Chapter-4.pdfChapter-4 (บทที่4)546.21 kBAdobe PDFView/Open
Chapter-5.pdfChapter-5 (บทที่5)4.78 MBAdobe PDFView/Open
Chapter-6.pdfChapter-6 (บทที่6)405.33 kBAdobe PDFView/Open
Bibliography.pdfBibliography (บรรณานุุกรม)404.8 kBAdobe PDFView/Open
Appendix.pdfAppendix (ภาคผนวก)1.3 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.