Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/807
Title: การพัฒนาการหมักน้ําหมักชีวภาพของบานสะลวงใน ตําบลสะลวง อําเภอแมริม จังหวัดเชียงใหม
Other Titles: The Fermentation Development of Bio-fertilizer on Bann Sa Luang Nai, Tumbon Sa Luang, Mae Rim District, Chiang Mai
Authors: ชมเชย, อัจฉรียา
Keywords: การพัฒนาการหมักน้ําหมักชีวภาพของบานสะลวง
Issue Date: 2550
Publisher: Chang Mai Rajabhat University
Abstract: การวิจัยพัฒนาการหมักน้ําหมักชีวภาพของชุมชนบานสะลวงใน ตําบลสะลวง อําเภอแมริม จังหวัดเชียงใหม มีวัตถุประสงคเพื่อศึกษากระบวนการหมักและคุณสมบัติของน้ําหมักชีวภาพเพื่อ นําไปพัฒนาและใชประโยชนทางการเกษตรในชุมชน โดยไดมีการดําเนินการวิจัยทั้งการสํารวจเก็บ ขอมูลพื้นฐานเกี่ยวกับปุยน้ําหมักชีวภาพในชุมชน การศึกษาคุณสมบัติน้ําหมักชีวภาพทั้งทางการคา และที่เกษตรกรในชุมชนผลิตขึ้น และการทดลองพัฒนากระบวนการหมักน้ําหมักชีวภาพแบบเติม และไมเติมอากาศ จากการวิจัยพบวาชาวบานในชุมชนมีการผลิตน้ําหมักชีวภาพใชเพื่อการเกษตรใน นาขาว สวนผลไม สวนผัก เปนหลัก รองลงมาใชเลี้ยงสุกรโดยอาศัยพืชผลทางการเกษตรในทองถิ่น เปนวัตถุดิบในการหมัก ในการวิเคราะหน้ําหมักชีวภาพที่เกษตรกรผลิตขึ้นในพื้นที่สะลวงพบวามี คุณสมบัติเปนกรด (pH 3.71 – 4.65) มีคาการนําไฟฟา (EC) ไมเกิน 9.05 ms/cm มีปริมาณธาตุอาหาร หลักไนโตรเจน ฟอสฟอรัส และโปแตสเซียม ไมเกิน 0.58%, 0.15% และ 10.56% ตามลําดับ สวน สูตรน้ําหมักทางการคามีคุณสมบัติเปนกลาง (pH 7.84) มีคาการนําไฟฟาและปริมาณธาตุอาหารหลัก ไนโตรเจนและฟอสฟอรัสในปริมาณที่สูง โดยมีคาการนําไฟฟาสูงถึง 105.60 ms/cm สวนธาตุอาหาร ไนโตรเจน ฟอสฟอรัสมีคาสูงถึง 18.64% และ 9.52% ตามลําดับ ในขณะที่โปแตสเซียมมีปริมาณต่ํา 0.84% สวนกระบวนการหมักน้ําหมักชีวภาพแบบเติมอากาศและไมเติมมีผลตอปริมาณและกลุมชนิด จุลินทรียมากกวาธาตุอาหารในน้ําหมัก
Description: The purpose of the present investigation was the study the fermentation processing and characterization of bio-fertilization for development and utilization in Sa Lung Nai community, Tumbon Sa Luang, Mae Rim District, Chiang Mai. The research processing including surveyed, interviewed, collected the bio-fertilizer information about production, utilization and tested the bio fertilizer properties in the laboratory. The results showed the community of Sa Lung Nai had biofertilizer production for utilization in agricultural such as rice filed, fruit filed, vegetable filed and pig farm by used the agricultural renewable resources to be a material for bio-fertilizer fermentation. For the properties of the bio-fertilizer from Sa lung Nai showed acidity (pH 3.71-4.65), the electric conductivity not higher than 9.05 ms/cm and the macro nutrients nitrogen, phosphorous and potassium not more than 0.58%, 0.15% and 10.56%, respectively where as the bio-fertilizer from commercial showed neutral propertied (pH 7.84), the electric conductivity and the macro nutrients, nitrogen and phosphorous showed high value and concentration 105.60 ms/cm, 18.64%, and 9.52%, respectively while potassium had low concentration 0.84%. For fermentation development, the fermentation processing both with an aerobic and anaerobic condition showed the effect on amount and type of microorganisms more than type of nutrient in the bio-fertilizer production.
URI: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/807
Appears in Collections:Research Report

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover.pdfCover (ปก)738.83 kBAdobe PDFView/Open
Abstract.pdfAbstract (บทคัคย่อ)405.96 kBAdobe PDFView/Open
Content.pdfContent(สารบัญ)412.08 kBAdobe PDFView/Open
Chapter1.pdfChapter-1 (บทที่1)417.81 kBAdobe PDFView/Open
Chapter2.pdfChapter-2 (บทที่2)502.37 kBAdobe PDFView/Open
Chapter3.pdfChapter-3 (บทที่3)449.43 kBAdobe PDFView/Open
Chapter4.pdfChapter-4 (บทที่4)459.61 kBAdobe PDFView/Open
Chapter5.pdfChapter-5 (บทที่5)388.14 kBAdobe PDFView/Open
Bibliography.pdfBibliography (บรรณานุกรม)380.24 kBAdobe PDFView/Open
Appendix.pdfAppendix(ภาคผนวก)1.26 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.