Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/807
Title: | การพัฒนาการหมักน้ําหมักชีวภาพของบานสะลวงใน ตําบลสะลวง อําเภอแมริม จังหวัดเชียงใหม |
Other Titles: | The Fermentation Development of Bio-fertilizer on Bann Sa Luang Nai, Tumbon Sa Luang, Mae Rim District, Chiang Mai |
Authors: | ชมเชย, อัจฉรียา |
Keywords: | การพัฒนาการหมักน้ําหมักชีวภาพของบานสะลวง |
Issue Date: | 2550 |
Publisher: | Chang Mai Rajabhat University |
Abstract: | การวิจัยพัฒนาการหมักน้ําหมักชีวภาพของชุมชนบานสะลวงใน ตําบลสะลวง อําเภอแมริม จังหวัดเชียงใหม มีวัตถุประสงคเพื่อศึกษากระบวนการหมักและคุณสมบัติของน้ําหมักชีวภาพเพื่อ นําไปพัฒนาและใชประโยชนทางการเกษตรในชุมชน โดยไดมีการดําเนินการวิจัยทั้งการสํารวจเก็บ ขอมูลพื้นฐานเกี่ยวกับปุยน้ําหมักชีวภาพในชุมชน การศึกษาคุณสมบัติน้ําหมักชีวภาพทั้งทางการคา และที่เกษตรกรในชุมชนผลิตขึ้น และการทดลองพัฒนากระบวนการหมักน้ําหมักชีวภาพแบบเติม และไมเติมอากาศ จากการวิจัยพบวาชาวบานในชุมชนมีการผลิตน้ําหมักชีวภาพใชเพื่อการเกษตรใน นาขาว สวนผลไม สวนผัก เปนหลัก รองลงมาใชเลี้ยงสุกรโดยอาศัยพืชผลทางการเกษตรในทองถิ่น เปนวัตถุดิบในการหมัก ในการวิเคราะหน้ําหมักชีวภาพที่เกษตรกรผลิตขึ้นในพื้นที่สะลวงพบวามี คุณสมบัติเปนกรด (pH 3.71 – 4.65) มีคาการนําไฟฟา (EC) ไมเกิน 9.05 ms/cm มีปริมาณธาตุอาหาร หลักไนโตรเจน ฟอสฟอรัส และโปแตสเซียม ไมเกิน 0.58%, 0.15% และ 10.56% ตามลําดับ สวน สูตรน้ําหมักทางการคามีคุณสมบัติเปนกลาง (pH 7.84) มีคาการนําไฟฟาและปริมาณธาตุอาหารหลัก ไนโตรเจนและฟอสฟอรัสในปริมาณที่สูง โดยมีคาการนําไฟฟาสูงถึง 105.60 ms/cm สวนธาตุอาหาร ไนโตรเจน ฟอสฟอรัสมีคาสูงถึง 18.64% และ 9.52% ตามลําดับ ในขณะที่โปแตสเซียมมีปริมาณต่ํา 0.84% สวนกระบวนการหมักน้ําหมักชีวภาพแบบเติมอากาศและไมเติมมีผลตอปริมาณและกลุมชนิด จุลินทรียมากกวาธาตุอาหารในน้ําหมัก |
Description: | The purpose of the present investigation was the study the fermentation processing and characterization of bio-fertilization for development and utilization in Sa Lung Nai community, Tumbon Sa Luang, Mae Rim District, Chiang Mai. The research processing including surveyed, interviewed, collected the bio-fertilizer information about production, utilization and tested the bio fertilizer properties in the laboratory. The results showed the community of Sa Lung Nai had biofertilizer production for utilization in agricultural such as rice filed, fruit filed, vegetable filed and pig farm by used the agricultural renewable resources to be a material for bio-fertilizer fermentation. For the properties of the bio-fertilizer from Sa lung Nai showed acidity (pH 3.71-4.65), the electric conductivity not higher than 9.05 ms/cm and the macro nutrients nitrogen, phosphorous and potassium not more than 0.58%, 0.15% and 10.56%, respectively where as the bio-fertilizer from commercial showed neutral propertied (pH 7.84), the electric conductivity and the macro nutrients, nitrogen and phosphorous showed high value and concentration 105.60 ms/cm, 18.64%, and 9.52%, respectively while potassium had low concentration 0.84%. For fermentation development, the fermentation processing both with an aerobic and anaerobic condition showed the effect on amount and type of microorganisms more than type of nutrient in the bio-fertilizer production. |
URI: | http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/807 |
Appears in Collections: | Research Report |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Cover.pdf | Cover (ปก) | 738.83 kB | Adobe PDF | View/Open |
Abstract.pdf | Abstract (บทคัคย่อ) | 405.96 kB | Adobe PDF | View/Open |
Content.pdf | Content(สารบัญ) | 412.08 kB | Adobe PDF | View/Open |
Chapter1.pdf | Chapter-1 (บทที่1) | 417.81 kB | Adobe PDF | View/Open |
Chapter2.pdf | Chapter-2 (บทที่2) | 502.37 kB | Adobe PDF | View/Open |
Chapter3.pdf | Chapter-3 (บทที่3) | 449.43 kB | Adobe PDF | View/Open |
Chapter4.pdf | Chapter-4 (บทที่4) | 459.61 kB | Adobe PDF | View/Open |
Chapter5.pdf | Chapter-5 (บทที่5) | 388.14 kB | Adobe PDF | View/Open |
Bibliography.pdf | Bibliography (บรรณานุกรม) | 380.24 kB | Adobe PDF | View/Open |
Appendix.pdf | Appendix(ภาคผนวก) | 1.26 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.