Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/795
Title: การศึกษาการใช้ภูมิปัญญาท้องถิ่นในการจัดการเรียนรู้ เรื่อง สมุนไพรพื้นบ้าน
Other Titles: Use of Local Wisdom for Learning Provision on the Topic of Thai Herb
Authors: หมอดู, สายสุนีย์
Issue Date: 2550
Publisher: Chiang Mai Rajabhat University
Abstract: The purpose of this study was to develop learning activities by using local wisdom on the topic of Thai Herb’s for Prathom 3 Students, and to study the result of local wisdom for learning activities provision usage on the topic of thai Herb. The sample used in this study were 36 Prathom Suksa 3 students in the 1st semester of 2008 academic year at Rajabhat Chiang Mai Demonstration School, Mueang Chaing Mai District, which were purposively selected. The lesson plan consisted of 6 Thai Herb learning activities with 6 hours of class time, 30 items of learning achievement tests work skill evaluation form, work product evaluation , and students opinions questionnaire. The data from the learning achievement tests work practice skill evaluation form, and work product evaluation were analyzed by computing percentage, then compared with the academic department criteria. The data is presented on the table with a description. The data from students’ opinions questionnaire was analyzed by accumulating mean, standard deviation, then compared with the set criteria, and presented through table with description. The finding were as follow : 1. Earned 6 suitable Thai Herb learning activity plans, consumed 13 hours of class time by using local wisdom. 2. Students’ learning achievement, work practice skill, and work product were at an excellent level. 3. Students’ opinion to learning activity by using the local wisdom on the topic of Thai Herb agreed at an excellent level.
Description: การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลการใช้ภูมิปัญญาท้องถิ่นในการจัด การเรียนรู้ เรื่อง สมุนไพรพื้นบ้าน สำหรับนักเรียนชั้นประถมศึกษาปีที่ 3 และเพื่อศึกษา ความคิดเห็นของนักเรียนในการจัดการเรียนรู้ เรื่อง สมุนไพรพื้นบ้าน กลุ่มตัวอย่างที่ใช้ ในการศึกษาครั้งนี้เป็นนักเรียนชั้นประถมศึกษาปีที่ 3/1 ภาคเรียนที่ 1 ปีการศึกษา 2551 โรงเรียนสาธิตแห่งมหาวิทยาลัยราชภัฏเชียงใหม่ จำนวน 36 คน โดยเลือกแบบเจาะจง เครื่องมือที่ใช้ในการศึกษาครั้งนี้ได้แก่ แผนการจัดกิจกรรมการเรียนรู้โดยใช้ภูมิปัญญาท้องถิ่นเรื่อง สมุนไพรพื้นบ้าน สำหรับนักเรียนชั้นประถมศึกษาปีที่ 3 จำนวน 6 แผนใช้เวลารวมทั้งสิ้น 13 ชั่วโมง แบบทดสอบวัดผลสัมฤทธิ์ทางการเรียน จำนวน 30 ข้อ แบบประเมินทักษะการปฏิบัติงาน แบบประเมินชิ้นงาน และแบบสอบถามความคิดเห็นของนักเรียน ข้อมูลที่ได้ จากแบบทดสอบวัดผลสัมฤทธิ์ทางการเรียน แบบประเมินทักษะการปฏิบัติงานและแบบประเมินชิ้นงานของนักเรียน วิเคราะห์โดยการหาค่าร้อยละ แล้วนำไปเทียบกับเกณฑ์ของ กรมวิชาการ และนำเสนอในรูปตารางประกอบการบรรยาย แบบสอบถามความคิดเห็นของนักเรียน วิเคราะห์โดยการหาค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐานและนำไปเทียบกับเกณฑ์ การแปลความ แล้วนำเสนอในรูปตารางประกอบการบรรยาย ซึ่งผลสรุปได้ดังนี้ 1. ได้แผนการจัดกิจกรรมการเรียนรู้โดยภูมิปัญญาท้องถิ่นเรื่อง สมุนไพรพื้นบ้าน ที่เหมาะสมกับนักเรียนชั้นประถมศึกษาปีที่ 3 จำนวน 6 แผน ใช้เวลารวมทั้งสิ้น 13 ชั่วโมง 2. นักเรียนมีผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนด้านความรู้ความเข้าใจ ทักษะการปฏิบัติงาน และชิ้นงานอยู่ในระดับดีมาก 3. ความคิดเห็นของนักเรียนที่มีต่อการจัดกิจกรรมการเรียนรู้โดยใช้ภูมิปัญญาท้องถิ่น เรื่อง สมุนไพรพื้นบ้าน อยู่ในระดับเห็นด้วยมาก
URI: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/795
Appears in Collections:Research Report

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover.pdfCover (ปก)735.78 kBAdobe PDFView/Open
Abstract.pdfAbstract (บทคัดย่อ)477.47 kBAdobe PDFView/Open
Content.pdfContent (สารบัญ)407.17 kBAdobe PDFView/Open
Chapter1.pdfChapter-1 (บทที่1)438.61 kBAdobe PDFView/Open
Chapter2.pdfChapter-2 (บทที่2)839.13 kBAdobe PDFView/Open
Chapter3.pdfChapter-3 (บทที่3)477.65 kBAdobe PDFView/Open
Chapter4.pdfChapter-4 (บทที่4)561.36 kBAdobe PDFView/Open
Chapter5.pdfChapter-5 (บทที่5)475.48 kBAdobe PDFView/Open
Bibliography.pdfBibliography (บรรณานุุกรม)436.66 kBAdobe PDFView/Open
Appendix.pdfAppendix (ภาคผนวก)6.82 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.